Söndagen inleddes med finaler i paraklasserna herrar 6-7, damer 6-10, rullstol 2-5 och herrar 8. I samtliga finaler blev det favoritsegrar.

Herrar klass 6-7
Jonas Hansson från LinnePartille PK tog sig genom gruppspelet utan att tappa ett enda set. I finalen väntade Mölndals BTK Michael Azulay som också blev den förste att vinna set mot Hansson efter 11-6 i andra.

– Detta är mitt andra guld på senior-SM, så det är kul. Det känns extra bra att ha försvarat ett guld, säger vinnaren Jonas Hansson.

– Jag gillar att spela hårt med min backhand men det gäller att hitta en balans att inte slå för hårt eller för löst, fortsätter Jonas.

– Michael är väldigt smart och taktisk så det var därför han lyckades vinna ett set mot mig men jag skärpte mig och höll bordet bättre i sista set, avslutar Jonas.

Finalsiffrorna: Jonas Hansson, LinnePartille PK – Michael Azulay, Mölndals BTK, 11-7, 11-9, 6-11, 11-6

Damer klass 6-7

Förhandsfavoriten Anja Händén från Halmstad BTK pallade för trycket och vann återigen ett SM-guld efter finalseger mot Cajsa Stadler, Rudalens IK, med 3-0 i set. Även om 3-0 kan tyckas vara klara siffror var setsiffrorna desto jämnare. Anja vann första set med 14-12 och andra med klarare 11-4. I tredje set var det Cajsa som satt i förarsätet och tog sig fram till 10-8 men Anja var stark på slutet och vann fyra raka bollar och tog hem setet med 12-10.

– Jag tror det är mitt sjunde raka guld, säger Anja direkt efter finalen och fortsätter:

– Jag försökte få in bollen på bordet och följa taktiken helt enkelt.

På frågan om hur det kommer sig att Cajsa var den som var närmast att vinna set mot henne blir svaret:

– Hon tänker väldigt smart när hon spelar och är taktisk, avslutar Anja.

Finalsiffrorna: Anja Händén, Halmstad BTK – Cajsa Stadler, Rudalens IK, 14-12, 11-4, 12-10

Rullstol klass 2-5

I den kombinerade rullstolsklassen 2-5 ställde sex damer och herrar upp och när sista bollen var slagen var det Alexander Öhgren från Västers BTK som segrade. I finalen ställdes Alexander mot fjolårsvinnaren David Olsson från Eslövs AI BTK. Alexander inledde med att vinna första set med 11-3 men David kom tillbaka starkt och kvitterade till 1-1 via 11-9 i andra. De två avslutade seten gick till Alex som därmed tog ännu ett guld i rullstolsklassen.

– SM har strulat för mig i väldigt många år i rad nu så det är nu fem, sex, sju år sedan jag vann guldet senast så det känns jättekul att vinna det igen. Kroppen börjar bli iordningställd igen både med både smärta och stressnivå och allt annat som gör att man kan prestera bra. Pingisen vill jag verkligen fortsätta med så det känns jättekul att komma tillbaka i form igen och återta guldet i rullstolsklassen, säger Alexander.

Finalsiffror: Alexander Öhgren, Västers BTK – David Olsson, Eslövs AI BTK, 11-3, 9-11, 11-8, 11-4

Herrar klass 8

Som så många gånger förr var det Emil Andersson från Västers BTK som fick kliva högst upp på pallen efter finalseger med 3-0 mot Karl Witzgall från Eslövs AI BTK. Emil och Karl möttes även i det inledande gruppspelet och då blev det precis som i finalen vinst för Emil men då 3-1 i stället för 3-0.

– Jag tror att detta är mitt tredje eller fjärde guld i rad. Sen hade jag väl ett mästerskap jag kom trea i när Linus Karlsson från min klubb slog mig i semifinalen.

Även om Emil radat upp både medaljer och guld i de senaste mästerskapen njuter han lika mycket nu som då.
– SM-guld är alltid SM-guld så det är alltid kul att vinna. Det är den största tävlingen i Sverige så det är klart att man blir glad att vinna.

– Jag tror att jag har en högre nivå än honom och har ganska mycket rutin så det är nog det som väger över, säger Emil om finalmotståndaren och vinsten.

Finalsiffror: Emil Andersson, Västers BTK – Karl Witzgall, Eslövs AI BTK, 14-12, 11-5, 11-6

Alla matcher från samtliga bord sänds via https://solidsport.com/bordtennis-sm och för 199 kr får du tillgång till allt innehåll. Idag blir det dessutom en uppgraderad produktion med kommentatorer. Resultat hittar du på http://resultat.ondata.se/000753/

Foto: Linda Carlsson