För andra året i rad stod Erika Fronth/Stina Källberg, Halmstad BTK och Linda Bergström/Filippa Bergand, Ängby SK/Eslövs AI BTK i final. I Köping 2021 segrade Bergström/Bergand men idag i Karlskrona fick Fronth/Källberg revansch.

Matchen blev jämn och välspelad och alla set avgjordes med bara två bollars marginal. Första set gick till Bergström/Bergand med knappa 12-10 och i andra set blev det omvända siffror, 1-1. I tredje tog paret från Halmstad kommandot och säkrade detta, ännu en gång knappt men nu med 11-9. Bergström/Bergand kände sig inte på något vis besegrade utan kom tillbaka in i matchen via 12-10 på nytt och därmed togs finalen till ett ovisst skiljeset. I skilje var det ett beslutsamt par som tog hem setet med 11-9 och fick sträcka armarna i skyn.

– Det känns jättebra! Vi hade två matchbollar i förra årets final så det var jättesurt att förlora den men vi var otroligt taggade nu och vi hoppades faktiskt på att det skulle bli den här finalen just för att vi ville ha revansch, säger guldvinnaren Erika Fronth.

– Vi gör en otroligt bra match, det är sevärd pingis tycker jag. Vi spelar inte så mycket dubbel men vi båda har stark forehand och gillar att använda den och att jobba hårt. Stina gör det sjukt bra också så jag måste tacka henne. Hon avgör många bollar så det är skönt att spela med henne, fortsätter Erika som ska fira guldet med ett landslagsläger med start imorgon måndag.

Finalsiffrorna, damdubbel
Erika Fronth/Stina Källberg, Halmstad BTK – Linda Bergström/Filippa Bergand, Ängby SK/Eslövs AI BTK, 10-12, 12-10, 11-9, 10-12, 11-9

Om det var första gången som Stina och Erika fick kliva överst på pallen tillsammans i dubbel var det ett desto mer rutinerat par som gjorde det i herrdubbel. Pär Gerell och Jens Lundquist skulle egentligen inte ens ha spelat tillsammans men när Jens dubbelpartner Jon Persson tvingades lämna återbud på grund av skada tre dagar före mästerskapets start ringde Jens till gamle dubbelpartnern Gerell som genast nappade.

I finalen ställdes veteranerna, som senast vann 2013 när mästerskapet spelades just i Karlskrona, mot Anton Källberg/Elias Ranefur, Söderhamns UIF/Ängby SK. Gerell/Lundquist tog hem första set med 11-9 innan de betydligt yngre motståndarna kunde kvittera till 1-1 via 12-10. Gammal skulle visa sig vara äldst och både set tre och fyra gick till duon som senast var i final 2016 när SM avgjordes i Eslöv.

– Det är helt klart det roligaste dubbelguldet! Det var riktigt roligt och att slå helt ur underläge samtidigt som vi vet att vi har en hög nivå båda två, säger Jens Lundquist och får medhåll av Pär Gerell:
– Vi spelar fortfarande lika dant båda två, ingen av oss har ändrat spelstil så det sitter i ryggmärgen hur vi ska spela tillsammans eftersom vi spelat extremt mycket tillsammans under tio års tid både på EM, VM och SM.

Som svar på varför gammal ändå är äldst svarar Gerell:
– Vi har en höger-vänster kombination och bra servar samtidigt som vi spelar taktiskt bra och rörde oss över förväntan. Båda två kom runt med forehand rätt ofta. I dubbel gäller det att lösa problemen och inte missa för mycket och det gjorde vi.

Finalsiffrorna, herrdubbel 
Pär Gerell/Jens Lundquist, Halmstad BTK/Söderhamns UIF – Anton Källberg/Elias Ranefur, Söderhamns UIF/Ängby SK, 11-9, 10-12, 11-7, 11-8

Samtliga resultat från Bordtennis-SM 2022 hittar du här. 

Foto: Linda Carlsson