Den första SM-dagen i Karlskrona bjöd spel spel i U20-klasserna för damer och herrar och när dagen avslutades stod Matilda Hansson, Eslövs AI BTK och Martin Friis, Spårvägens BTK högst upp på pallen. Matilda segrade även förra året och Martin stod för samma bedrift 2020.

De åtta seedade damerna och 16 herrarna stod över det inledande gruppspelet. Seedningen i denna klass bygger på inspelade poäng från Sweden Tour-tävlingar vilket betyder att den skiljer sig en del från gällande ranking. Detta betyder att spelare nära varandra rankingmässigt kan ställas mot varandra tidigare än i fall seedningen baserats på rankingen. Totalt deltog 24 tjejer och 48 herrar i klassen.

Efter att de fyra grupperna för tjejerna och åtta för killarna var färdigspelade var det dags för det följande slutspelet där matcherna nu gick i bäst av sju set i stället för fem som i gruppspelet.

I damklassen var Matilda Hansson från Eslövs AI BTK toppseedad före klubbkompisen Rebecca Muskantor. Båda favoriterna tog sig fram till final men det var inte utan problem. Matilda vann sin inledande match utan större bekymmer mot hemmaspelaren Sara Palm med 4-0 i set men i den andra matchen, mot Rebeccas syster Leah Muskantor, LinnePartille PK, blev det betydligt tuffare. Matchen stod länge och vägde och spelarna skiftades om att vinna seten men väl framme i det sjunde och avgörande var Hansson starkast och tog sig vidare till semifinal mot Hannah Holgersson från IK Juno. Även denna match blev jämn och spelarna vann varannat set fram till ställningen 2-2 då Matilda gjorde ett ryck via 13-11 i femte och 11-9 i sjätte och därmed tog hon sig till final för andra året i rad.

Den andra finalisten, Rebecca Muskantor, hade även hon en relativt bekväm resa i de två inledande matcherna men i semifinalen mot klubbkompisen Nomin Baasan blev det tufft och matchen avgjordes först i sjunde set där Rebecca vann med 11-6.

Finalen, som var en repris på förra årets final mellan de båda kompisarna som Matilda då vann på hemmaplan i Eslöv.

Även i denna final var det Matilda som fick den bästa starten när hon vann fösta set. I andra kom Rebecca snabbt tillbaka och vann det med klara 11-4. Tredje set gick till Hansson med 11-7 och det fjärde med 11-5 och nu var det kniven mot strupen för Muskantor. I femte tog Hansson återigen kommandot men plötsligt hade Rebecca vänt och tog ledningen med 7-5 som sedan slutade med setvinst 11-6 och reducerat till 3-2. I sjätte set blev spelet bättre och duellerna vassare och även detta set gick till Rebecca som nu utjämnat till 3-3 i set. Finalens sista set dominerades av Matilda som via 11-5 kunde säkra sitt andra raka SM-guld i U20-klassen.

– Det känns väldigt bra. Det var en jämn match och det har varit jämna matcher hela vägen så det var bra att jag fick med mig allihopa. Jag är väldigt glad, säger den nyblivna svenska mästaren i U20 damer Matilda Hansson och fortsätter:

– Jag tycker att jag servat bra hela tävlingen och varit ganska tät och inte missat så mycket enkla bollar. Vi är jämna allihopa så det är tuffa matcher från start. Jag tror också att jag i finalen hade en fördel av att jag hade två jämna matcher innan den som jag vann. Jag kände mig stark i skilje.

Även förra årets U20-final spelade Matilda mot Rebecca och precis som då vann hon även nu.
– Vi är jämna, tränar mycket och möts ofta så jag vet inte om det är något speciellt som gjorde att just jag tog hem finalen. Om det är något så är det nog att jag hittat en bra lugn och är bra mentalt, säger Matilda.

Imorgon väntar bland annat damsingel för Matilda och där är det högt uppsatta mål som gäller.
– Förbundskapten har utlovat två EM-platser till finalisterna så det måste jag sikta på, avslutar Matilda.

I herrklassen, där Daniel Lindsö, Söderhamns UIF, och Max Hedbom, Visby Gute BTK, var toppseedade inledde Hedbom med förlust i första matchen mot BTK Frejs Joel Jonsson i en tajt sjusetare. Om den ena toppseedade spelaren åkte ut direkt gick det desto bättre för den andre, Daniel Lindsö. SUIF:aren stormade fram till final efter 4-0 mot Jesper Solvin, Sollefteå BTK, 4-2 mot Alper Sali, Spårvägens BTK och samma siffror mot Eskilstuna BTK:s David Björkryd. I semifinalen väntade fyra år yngre William Bergenblock från Halmstad BTK och även i denna match stod Lindsö som segare efter 4-1 i set.

Den högst rankade spelaren i startfältet, Martin Friis från Spårvägens BTK, tog den andra finalplatsen efter 4-0 mot Karl Bramfors, Horreds BTK, 4-1 mot Charlie Widing, Halmstad BTK, 4-3 mot fjolårsvinnaren Jonatan Mc Donald, Söderhamns UIF och 4-1 i semifinalen mot Hugo Törngren från IFK Lund.

Frågan inför finalen var nu om mästaren från 2020 Martin Friis eller finalisten från förra året, Daniel Lindsö, skulle ta hem finalen.

Friis inledde med att ta hem första set men det var inget som skämde söderhamnaren Lindsö som kom tillbaka in i matchen och kvitterade till 1-1. Tredje set gick till Friis som återigen satte sig i förarsätet i finalen vilket späddes på ytterligare efter 11-7 i det fjärde setet, 3-1 i set till Friis. I femte skaffade Lindsö sig ett övertag och hade 8-5 som sedan blev 10-8 men då bjöds publiken i Brinova Arena på en mäktig upphämtning av Friis som hämtade ikapp till 10-10 som till slut blev 12-10 för Spårvägensspelaren Friis som därmed blev svensk mästare i U20-klassen för andra gången.

– Jag är trött nu men jag är väl en piggare och bättre spelare nu än jag var förra året när jag förlorade mot honom i kvartsfinalen. Sen har jag hittat lite andra grejer mot honom och mötte honom på en tävling för några veckor sedan så jag fortsatte med de grejerna nu. Jag försökte jobba vidare på det bara, säger vinnaren av U20 Martin Friis och tillägger:

– Det kändes som att båda var trötta så det var viktigt att vara fokuserad på de första tre bollarna. Det var väldigt mycket slarv i öppet spel från min sida så jag ville bara försöka vara så noga som möjligt på serve och retur och få ett övertag där.

På frågan om vilken match som var bäst under dagen dröjer svaret inte länge.
– Matchen mot Mc Donald var bäst. Det var den match som både tog mest energi från mig och som jag behövde tänka mest i. Det var en match som svängde till höger och vänster men som jag till slut vann, fortsätter Martin.

Att återigen få två överst på pallen var givetvis dagens stora glädje för Friis.
– Det var två år sen jag vann senast så det var på tiden tycker jag, det känns skönt, avslutar en glad Martin Friis.

Samtliga resultat från dagen finns här. 

Imorgon forsätter Bordtennis-SM med följande program: 
09.00 Poolspel för 48 herrar och 24 damer i herr- och damsingel, 12 bord
12.00 Lunch
13.00 Mixed omgång 1, 8 bord / 13.00 Stående dubbel 1/8-del, 4 bord
13.30 Mixed omgång 1, 8 bord / 13.30 Stående dubbel 1/8-del, 4 bord
14.10 Mixed omgång 2, 8 bord / 14.10 Stående dubbel kvartsfinal, 4 bord
14.50 Herrdubbel omgång 1, 8 bord / 14.50 Para Lag 1/8-delar, 4 bord
15.20 Herrdubbel omgång 1, 8 bord
15.50 Damdubbel 1/8-delar, 8 bord / 16.00 Para Lag kvartsfinal, 4 bord
16.30 Herrdubbel 1/8-delar, 8 bord
17.10 Damsingel 1/8-delar, 8 bord / 17.10 Para Lag semifinal, 2 bord
18.00 Herrsingel 1/16-delar, 8 bord / 18.30 Para Lag final, 1 bord
18.50 Herrsingel 1/16-delar, 8 bord

Foto: Linda Carlsson